In Bolivia gaan kinderen een halve dag naar school. De andere helft hebben ze vrij. Kinderen uit arme gezinnen hangen dikwijls rond op straat. Wat kunnen ze anders doen? Het gezin woont meestal in één donkere woonkamer die grotendeels in beslag genomen wordt door 2 of 3 bedden en enkele schamele kasten. Plaats voor een bureau om aan te werken of te studeren, zoals wij dat kennen, is er niet.  

De ouders willen wel, maar kunnen niet
Alhoewel mama en papa belang hechten aan de studieresultaten van hun kinderen, is het voor hen moeilijk om hun kinderen te stimuleren. De dagelijkse strijd om te overleven vraagt het uiterste. Ze hebben ook niet de schoolse kennis om hun kinderen te helpen bij hun huistaken en bij het leren voor de proefwerken.

Daniel boekt goede schoolresultaten
Gelukkig hebben we met de stichting het Centro de Apoya Escolar (CAE) , de studiebegeleiding. Gedurende het tweede gedeelte van de dag kunnen alle kinderen die een peter of een meter hebben, er terecht. Bekwame leerkrachten en sociaal assistenten begeleiden hen bij het maken van hun huistaken, geven de nodige extra uitleg en stimuleren hen om door te zetten. Ook als het moeilijk gaat. De begeleiders moeten soms een engelengeduld aan de dag leggen, maar het lukt.

Daniel komt sedert het tweede middelbaar naar de studiebeleiding. Voor hem is dat een enorme hulp, zo getuigt hij in het filmpje.

"Ik wil arts worden om kinderen te helpen"
Carina is arm. Zo'n 10 jaar geleden kwam ze bij Niño Feliz aankloppen om hulp voor haar kinderen. Vandaag zien we een mama die haar armoede waardig draagt omdat ze weet dat de toekomst er beter zal uitzien. Haar zoon en een nichtje hebben een peter. Beiden studeren goed. De studiebegeleiding is daarbij essentieel.

Mama Carina is - terecht - trots. Dat merk je in het filmpje. Haar zoon heeft de ambitie om dokter te worden, zodat hij later zelf de kinderen van Niño Feliz kan helpen.

Is er nog een mooier compliment denkbaar van een jongere voor al de inspanningen die het team in Bolivia levert? Het toont hoe belangrijk een peterschap is!

Het hele gezin leeft mee
Goede schoolresultaten zijn, in het bijzonder voor arme kinderen, heel belangrijk. Dat is zowat het enige waarin ze kunnen uitblinken.

Wat we door de jaren heen gemerkt hebben, is dat dit een enorme stimulans is voor heel het gezin. Bij de ouders groeit dag na dag de hoop dat hun kinderen het beter zullen hebben dan zijzelf. Is dat niet de grote droom van iedere ouder?

Het is ongelooflijk wat de steun vanuit België in het leven van een kind en zijn familie in Bolivia teweegbrengt. We kunnen onze meters, peters en donateurs niet genoeg bedanken. DANKJEWEL!

PS Mogen we nog een warme oproep doen om onze Facebookpagina 'leuk te vinden'? Het is voor ons een eenvoudige manier om u tussendoor op de hoogte te houden van wat er allemaal gebeurt en tegelijk draagt u bij aan een verdere bekendmaking van Niño Feliz. Door een berichtje leuk te vinden of te delen, beginnen steeds meer mensen ons werk te kennen én kunnen we nog andere kinderen helpen.