Nieuws

  • Het reilen en zeilen binnen Niño Feliz

De coronapandemie: een ramp op vele vlakken

Dat de Boliviaanse samenleving heel anders ineen zit dan de Belgische, zal u ongetwijfeld niet verbazen. Ook de arbeidsmarkt werkt op een heel eigen manier. In deze video gaat onze maatschappelijk werkster Paola tijdens de lockdown op bezoek bij een gezin dat leeft van informele jobs. Zij krijgen hulp van Niño Feliz.

80% van de Bolivianen werkt in de informele economie

Voor wie arm en ongeschoold is, is er enkel werk in de informele economie: zeer slecht betaald werk dat niet officieel geregistreerd is en waarop geen sociale lasten en geen belastingen worden geheven. Wie in de informele economie werkt heeft geen ziekteverzekering, geen gewaarborgd loon, bouwt geen pensioen op enz.

Mensen die in de informele economie werken, hebben een heel onzeker bestaan. Als poetshulp, metselaar, straatventer, bewaker, losse arbeider … mogen ze al blij zijn als ze een dagcontract krijgen. Ze leven dus echt van dag tot dag.

Lockdown is regelrechte ramp

Veel Boliviaanse gezinnen zijn kroostrijke gezinnen met vier kinderen of meer. In nogal wat gezinnen staat de moeder alleen in voor de zorg. Met het karige loon kunnen basisbehoeften zoals eten, gezondheidszorg en educatie heel moeilijk worden ingevuld.

Toen er in het voorjaar in Bolivia een lockdown werd afgekondigd, betekende dat een regelrechte ramp voor al die gezinnen. Velen hadden van de ene dag op de andere geen inkomen meer. Terugvallen op een spaarboekje was voor de meeste gezinnen onmogelijk. Een eenvoudige maaltijd voor hun kinderen voorzien werd plots een haast onmogelijke opdracht

Zoals u in de video kunt zien, deed het team van Niño Feliz er alles aan om deze gezinnen te helpen. Dankzij de steun van talrijke milde schenkers van Niño Feliz kregen zij weer hoop en durven ze zelfs opnieuw toekomstplannen maken!